Kuchnia i stołówka

Budynek kuchni oddany został do użytku w 2004 r. Projektowany i budowany od podstaw spełnia wszelkie wymogi sanitarne.

Ściany i posadzki pokryte są glazurą, co ułatwia utrzymanie czystości. Kuchnia jest niezależnie zasilana w ciepłą wodę.

Wyposażenie kuchni stanowi m.in.:

  • taborety gazowe,
  • patelnie elektryczne,
  • krajalnica,
  • wilk,
  • maszyna do obierania ziemniaków,
  • naświetlacz UV do dezynfekcji jaj,
  • kotły 70 l. i garnki ze stali nierdzewnej,
  • stoły produkcyjne ze stali nierdzewnej.

W budynku kuchennym, poza pomieszczeniami produkcyjnymi, mieszczą się również:

  • magazyn lodówek (szafa chłodnicza, lodówka, 2 zamrażarki),
  • magazyny warzyw i artykułów suchych,
  • obieralnia warzyw i wyparzalnia jaj,
  • zmywalnia naczyń kuchennych,
  • szatnia, umywalnia z prysznicem i wc dla personelu.

Stołówka wyposażona w drewniane stoły i ławki stanowi integralną część kompleksu. Dwa boki stołówki są otwarte. Jednorazowo na stołówce mieści się 110 osób. W deszczowe dni może służyć także jako świetlica. Obóz korzystający z bazy otrzymuje także do dyspozycji 2 pokoje (3 i 2-osobowy) dla personelu.

Po sezonie cały sprzęt, celem zabezpieczenia, przewożony jest i magazynowany w Poznaniu. Z tego względu środowiska zainteresowane wynajęciem bazy w okresie poza sezonem proszone są o poinformowanie wcześniej o zamiarze korzystania z zaplecza kuchennego.